Pasta Della Vita

Den här pastasåsen var från början ett försök att återskapa en pasta som jag åt en gång på en jätteskum vägkrog i norra Italien, där det stod fyra traktorer parkerade runt restaurangen och baren serverade den i särklass sämsta grappan jag någonsin mött (det var en tecknad pirat på etiketten. Om nån känner igen detta och kan tipsa om vilken sort det var så twittra genast – även om det mest sannolika är att det var krögarens hemkokta i flaskan). Underbart ställe. Det här var ju ett tag sen och originalet var baserat på rökt lax, men FEAR NOT! Rökt tofu lämnar ingen längtande efter trött blekrosa fisk.

Du behöver (till 4 små eller 3 stora portioner):

2016-05-03 18.07.54

 

  • 1 citron
  • 400g rökt tofu (det funkar med mindre mängd också men detta är festmat ok?)
  • knappt 1 förpackning (2,5 dl) Alpro soja-matlagningsgrädde (mat-varianten, inte den vispbara.
  • 2-300 g frysta gröna ärtor (ungefärligt mått, beroende på hur mycket du gillar ärtor)

Gör såhär:

  1. Sätt på pastavatten. Eller gör det sen, det tar bara lite längre tid då. Timingen är inte kritisk här.
  2. Skär tofun i små bitar. Formen spelar ingen som helst roll. Jag gillar att göra små stavar som ser ut ungefär såhär:

    2016-05-03 18.17.27

    Tofustrimlor “Classic”

  3. Häll ungefär två matskedar olivolja i en stekpanna. Det *måste* inte vara olivolja men det är gott. Sätt värmen på halva max ungefär. Riv yttersta skalet på citronen rätt ner i pannan, på rivjärnets näst grövsta sida – vi vill att det blir finfördelat men inte bara en gegga liksom. Små små fina strimlor av citronskal som doftar ordentligt, är idén. Släng inte citronen! Dela den i två halvor istället, den ska strax vara med igen.

    2016-05-03 18.13.13

    Det doftar bättre än det ser ut

  4. Fräs citronstrimlorna i oljan tills de börjar se lite skrynkliga ut och inte doftar så mycket längre, och släng i tofun. Ungefär här kan det passa att salta och peppra lite också, svartpeppar blir bäst. Ta nu ena halvan av citronen och pressa ur så mycket citronsaft du kan över citronskal och tofu.
  5. Låt alltihop steka under omrörning tills tofun är hyfsat jämnt brynt. Smaka på en medelstor bit och kolla att den är genomstekt dvs. varm. Nu kan du sänka värmen och invänta att pastavattnet kokar om det inte gör det redan, nästa steg passar perfekt att göra precis efter att du hällt i pastan.

    2016-05-03 18.26.49

    Perfekt brynt tofu, om jag får säga det själv

  6. När pastan precis börjat koka häller du nästan hela paketet sojagrädde rakt ner i pannan och höjer värmen igen. Rör om och justera värmen så grädden puttrar rätt ordentligt, men (förhoppningsvis) utan att bränna fast. Rör om lite då och då.
  7. När det är 5 minuter kvar tills pastan är klar så häller du i ärtorna, pressar den andra halvan av citronen över alltihop och rör om igen. Låt såsen puttra klart medans pastan kokar klart. Den färdiga såsen är inte särskilt såsig alls, mer som en gräddig röra av tofu och ärtor och…gott.
    The moment of peas

    The moment of peas

    Färdig “sås”. Lagom geggig.

  8. Prego! Livets pasta. Det går bra att ha bröd till. Även vitlöksbröd, if so inclined, även om jag föredrar vanligt.

    2016-05-03 18.59.19

    Fotocred: mig själv

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *