Restaurang Peony

Så blev det fredagskväll. Vad är fredagskvällar bra för? Sitta hemma och googla allt upptänkligt inför melodifestivalen? Nej. Inte på långa vägar. Inte om så alla Doctor Who-avsnitt känns söndertittade (vilket de omöjligen kan göra), eller ens under pistolhot. En går och äter god mat tillsammans med goda vänner. Vilket delar av Köttköket givetvis tog fasta på och gjorde.

Mot Peony Restaurang bar det av. Belägen mellan Gullmarsplans och Globens tunnelbanestationer i källarplanet på ett flerbostadshus. Lite lagom mycket bakgata för att båda gott.

Väl inne på restaurangen började det verkliga äventyret. Miljön är, i brist på bättre ord, rustik. Möblemang och dekoration en salig röra av svenskt och kinesiskt. Allt med känslan av att det hamnade där av en händelse mest för att det kändes rätt just då. Inklusive kareokemaskinen.

Personalen ingav ett vänligt och välkomnande intryck på en blandning av svenska och engelska. Menyn var en upplevelse att navigera igenom. Skriven på kinesiska. Översatt, sannolikt med maskin, till något som kan liknas med svenska, gissningsvis med engelska som proxy-språk.

Maten då. Det viktiga för kvällen. Den primära anledningen till att vi var just där. För att äta riktig kinamat, Sichuan-köket närme bestämt. Jo. Den var fantastisk. Briljant. Lysande. Härliga toner av chili, söta mjuka såser, lagom svampiga svampar och fräsch krispig kål. Allt underbart gott. Allt lysande vegetariskt.

Vad åt vi då? Ja, det är ju knappt att en minns det själv såhär många timmar efteråt, men av att döma på bilderna åt vi detta:

Förrätt

  • Stekta vegetariska dumplings med en soya och chili-sås. Mycket härlig hetta i såsen. Välsmakande välstekta dumplings.
  • Risbollar rullade i sesamfrö och fyllda med bönpasta. En mjäll och fin upplevelse.
  • Vårrullar med sötsur sås. Precis så som vårrullar skall vara.

Huvudrätt

  • Svart skogssvamp (tror jag det var) med kål och någon sås. Perfekta svampar, utmärkt kål och välsmakande sås. Kunde definitivt ätit mer.
  • Friterad tofu (eller då ToFu eller möjligtvis TOFU som det stod på menyn) med grönsaker och en härlig sås med chili.

Efterrätt

Micke Morotsbiff kände att han fick plats med lite efterätt. Egentligen gjorde vi andra inte det men när den väl stod på bordet gick den ned …

  • Gyllene och vitt bröd med kondenserad mjölk. Typ någon form av söt seg kaka grillad på ena sidan som doppades i den kondenserade mjölken.  Sött och gott. Utmärkt avslut.

Det går inte annat än varmt rekommendera ett besök på sagda restaurang. Allra helst i sällskap med någon köttkökare eftersom vi defintivt tänker gå dit igen (och flera gör på regelbunden basis). Fem anti-kött-poäng av fem möjliga!

5

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *