Veganpizza

I dag till middag önskade sig äldsta barnet pizza med potatis på. Det är en mycket god rätt som dessutom har fördelen av att vara helt vegansk. Gör så här:

Ingredienser till degen:

  • 5 dl vatten
  • ett halvt paket torrjäst
  • 1 msk agavesirap
  • 2 tsk salt
  • ca 1 l vetemjöl
  • ca 4 dl grahamsmjöl

Ingredienser till fyllning:

  • 4 potatisar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • ca 0,5 dl olivolja

Gör så här:

Ta fram en bunke, lägg i salt, agavesirap, jäst och tillsätt degvätskan (värmd till ca 50 grader). Rör om och rör sedan i grahamsmjölet följt av vetemjölet. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Sätt under tiden på ugnen på ca 275 grader, sätt direkt in plåten. Mixa salt, vitlök och olivolja i en mixer. När degen jäst färdigt, tag ut plåten ur ugnen och smörj med olivolja. Tryck ut degen på den smorda plåten (bränn dig inte!), eventuellt med hjälp av extra mjöl som du strör över. Tag en osthyvel och skiva potatisarna och lägg bitarna på degen och häll/pensla ut olivoljemixen på potatisen. Kör in i ugnen och grädda i ca 10 minuter. Klart!

2013-02-08 19.04.46

Och jag kan avslöja att det blev jättegott. Fyra överkryssade muskelbitar:

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *