Vegetarianism i siffror.

Jag gjorde min första bekantskap med vegetarianismen 1991 då jag blev demivegan (jag åt fortfarande fisk) under ett halvår. 1993 blev jag sedan vegetarian och det har jag hållit fast vid sedan dess. Jag har en känsla av att vegetarianismen i Sverige ökade under mina första år som vegetarian för att sedan vända nedåt igen under tidigt 00-tal och nu återigen är på uppgång. Detta baserar jag på den relativa upplevda tillgången på vegetarisk mat på restauranger och som halvfabrikat.

Enligt en rapport från Jordbruksverket har dock köttkonsumtionen ökat med 40% från 1990 till 2012, då människor i Sverige äter ca 85 kg/år (slaktkroppsvikt) vilket kan tyckas tala emot min hypotes.

De siffror jag har kunnat få fram om andelen vegetarianer i befolkningen är ofullständiga och kommer tyvärr enbart från 00-talet:

Hur det såg ut under exempelvis 50-talet, 70-talet eller 90-talet är alltså fortfarande en gåta för mig.

Jag tolkar detta som att vegetarianismen räknat i andel vegetarianer av befolkningen ökat i Sverige under 2000-talet medan den faktiska köttkonsumtionen i absoluta tal också ökat. Det vill säga att de som fortsatt äta kött, under hela tiden ätit mer och mer kött, så att den totala mängden kött som människor äter ökar trots att fler personer helt avstår från kött. Detta tyder på att de kommentarer en ofta hör från människor som äter kött, men som vill framstå som miljömedvetna, då de påstår att de ofta äter vegetariskt eller t.ex. iaktar köttfri måndag är rent bullshit. De som äter kött äter mer och mer kött för varje år.

Så nästa gång du hör någon dra en vals om hur lite kött de äter egentligen och hur medvetna de är om miljöaspekten och att de minsann bara köper ekologiskt kött, då ska du ta det påståendet med en stor nypa salt och du kan vara helt säker på att personen i fråga antingen ljuger för sig själv eller för dig.

1 thought on “Vegetarianism i siffror.

  1. Pingback: Ännu fler vegosar | Köttköket.se - grönsaker i köttvärlden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *