Sjömansbiff är en maträtt min far brukade laga när jag var liten. Den här veganska varianten med Jackfruit är jättegod.
Ingredienser:
- 12 potatisar
- 2 gula lökar
- 2 burkar jackfruit
- 33 cl mörk öl
- 2 buljongtärningar
- 2 nypor örtkryddor
- 2 lagerblad
- några msk hackad persilja
- salt och peppar
Marinad:
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk soja
- 2 msk vit balsamiko vinäger
- 2 msk hoisinsås
- 1 msk sweet chili
- 1 tsk agavesirap
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk vitpeppar
- 1 tsk örtsalt
Börja med att skära bort de träiga bitarna av jackfruitens kärna och låt dem ligga i marinad ca en timme.
Stek jackfruit, lägg åt sidan och skiva löken och bryn den.
Varva skivad potatis, brynt lök och jackfruit, börja och avsluta med potatis. Krydda med torkade örtkryddor mellan varven och lägg i lagerbladen.
Koka upp ca 8 dl vatten tillsammans med buljongtärningarna, häll buljongen och ölen över de varvade grönsakerna och låt småkoka på låg värme i va 1,5 timmar.
Garnera med hackad persilja och servera med bröd. Enligt mig (och far min) passar det bäst att bre en limpskiva, lägga den i botten på talriken och sedan hälla på grytan.
Supergott!