Åh nej, någon har lagt KÖTT i min köttlasagne?!

En av dagens snackisar på twitter är en misstänkt “skandal”. Findus misstänks ha tillverkat lasagne med hästkött!

Självklart är det inte bra att det fuskas med mat, men det kan ju knappast komma som en nyhet att färdigmat och halvfabrikat innehåller en stor del skit och knappast är näringsriktiga ur någon synpunkt som helst.

En sak som jag inte riktigt får ihop hur jag än vrider och vänder på det, är hur det kan vara OK att äta vissa djur, medan andra är helt tabu. Vilka har skrivit dessa regler, var kommer tabun ifrån?

… Som så mycket annat, den härliga religionen. För man vill ju inte vara nån sorts hedonist, liksom.

I det förkristna nordiska samhället hade hästen stor betydelse och hästkött åts bland annat vid religiösa högtider.

Att äta hästkött betraktades senare under medeltiden som en hednisk sedvänja och var därför tabu. Även själva hästslakten betraktades som oren. När hästar skulle avlivas anlitades bödelns dräng, rackaren, och köttet slängdes bort eller gavs åt hundarna.

Wikipedia

Muslimer äter inte grisar. I Kina äter man hundar. På många ställen i världen äter man råttor och vissa insekter ses som delikatesser. En skön kombo av kultur och religion.

Hate to break it to you, men hästkorvar och pålägg gjort av häst hittar du på vilket ICA som helst. Ordet hamburgerkött är från början en benämning på rökt hästkött.

En konkret anledning till varför det är dåligt att stoppa hästkött i mat är att hästar ofta har allehanda läkemedel i sitt kött. Detta bottnar ju i ett problem som all sorts djurindustri lider av; djurhållningen. Detta håller jag helt med om.

Jag kan bara tala för mig själv nu, men jag tycker att det är ett jävla hyckleri med vilka djur man kan äta och inte. Jag minns en fantastisk tråd på Familjeliv.se, där en filippinsk kvinna ville slakta en hund och koka gryta på till en högtid. Rationellt inte konstigare än att slakta en ko och göra skånsk kalops på? Inte alls, enligt mothugget hon fick. Hundar är ju söta, de kan man ju inte äta. Och vad ska barnen säga?

Jadu, vad ska barnen säga. Jag tycker att du ska berätta lite för dina barn var maten kommer ifrån. Visa gärna filmer. Berätta hur det går till innan köttet ligger styckat och vacuumförpackat i kyldisken. Nej, det är inte alls konstigt eller olämpligt. Om du äter kött med gott samvete samtycker du aktivt till hur det produceras, och då kan du ju även försvara detta beteende när barnen sedan undrar, eller hur?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *