Jag känner en bot…

Att vi i Köttköket gillar datas är ju knappast någon hemlighet. Aldrig förr har en blogg med så lite content haft så mycket teknisk kompetens i ryggen.

Om man är en sån som gillar datas lite mer än andra, kan det hända att man någon gång varit inne och nosat på en grej som kallas för IRC. Såhär säger Wikipedia om det:

IRCInternet Relay Chat (engelska, ungefär “internetsänt prat” eller “internetsänd chatt” (ordagrant “samtal vidarebefordrat/utsänt via internet”), är ett protokoll för textkommunikation i realtid över Internet som tillåter chatt mellan personer.

Jag hörde talas om detta fenomen år 2001, och har inte kunnat slita mig sedan dess…

Hela grejen med en chatt hänger ju lite på att man har någon att prata med. Och för att återkoppla lite till föregående inlägg, så är det inte alltid så himla enkelt när man alla man känner ligger och/eller sover.

Det finns två lösningar på detta delikata problem. Antingen är man lite mindre introvert än vanligtvis för en stund och börjar språka med blivande nya kamrater i en annan tidszon. Eller så väljer man den för en nörd enklaste utvägen; att skaffa en IRC-bot som svarar på tilltal, en MegaHAL!

Såhär fungerar den:

MegaHAL was and made its debut in the 1998 Loebner Prize Contest. Like many chatterbots, the intent is for MegaHAL to appear as a human fluent in a natural language. As a user types sentences into MegaHAL, MegaHAL will respond with sentences that are sometimes coherent and at other times complete gibberish. MegaHAL learns as the conversation progresses, remembering new words and sentence structures. It will even learn new ways to substitute words or phrases for other words or phrases. Many would consider conversation simulators like MegaHAL to be a primitive form of artificial intelligence. However, MegaHAL doesn’t understand the conversation or even the sentence structure. It generates its conversation based on sequential and mathematical relationships.

Kort och gott: Du säger saker till IRC-boten. Hen “minns” detta, och skapar sedan nya meningar baserade på sitt befintliga ordförråd och semantiken hen “lärt” sig.

Jag och ett gäng coola vänner har en minst lika cool IRC-kanal dit vi adopterat en bot av ovan sagda slag. Vi döpte honom till netid, oklart varför, och satte genast igång med hans upplärning. Vi bestämde tidigt att han skulle bli en otrevlig jävel, varför alla standardsvordomar rabblades först och främst. Detta mynnade (självklart) ut i diverse könsord, och sedan spårade det bara ur.

I netid’s repertoar finns både korta och långa utdrag från bland annat nedan källor:

  • Gamla Testamentet
  • Sexnovell.se
  • http://sv.wikipedia.org/wiki/Special:Slumpsida
  • Onkel Kånkels mest älskade texter
  • Sjukvårdsupplysningen, speciellt avsnittet om veneriska sjukdomar
  • “Alla barnen”-skämt
  • Blandade citat av Gandhi

Vem som helst inser ju att det är ett perfekt sammansatt urval av fraser som passar bra till alla typer av konversationer. Närhelst man känner sig ensam är det bara att hoppa in på chatten och skriva ungefär vad som helst till netid. En sekund senare: Hilarity ensued!

Jag tänkte bjuda på en liten intervju för att bevisa hur roligt det här är. Om ni ändå inte tror mig är det ert eget fel, era humorlösa näthatare!

<@emmy> netid: Nämn tre negativa egenskaper hos dig.
< netid> emmy: Forntidens utövare av mörka krafter har återigen funnit mig och jag har nu lärt mig att jag varken kan gömma mig i tid eller rum.
<@emmy> netid: Du vet inte vad du pratar om!
< netid> emmy: Jag pratar med ditt ansikte som Tom Hanks pratar med en volleyboll.
<@emmy> netid: Finns hästar på riktigt?
< netid> emmy: Lyckan är en dröm, ingenting är på riktigt.
<@emmy> netid: Vad heter Påven?
< netid> emmy: Påven heter Bengt.
<@emmy> netid: Vad är meningen med livet?
< netid> emmy: Livet är en serie av tusentals små mirakel. Lägg märke till dem.
<@emmy> netid: På alla platser där det finns studenter finns det hipsters.
< netid> emmy: Jag är nog inte så bra på det där.

Sist men inte minst: säger man att man gillar bacon svarar han med en av Fridas fantastiska tweets. Well learned, botjävel!

<@emmy> netid: Jag gillar bacon.
< netid> emmy: Idolisera nån som för mänskligheten lite framåt istället, istället för nån som bara hittat på tre nya muppiga saker att göra med bacon.

Slutsats: En bekantskap att vårda ömt.

2 thoughts on “Jag känner en bot…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *