I flera jättelänge har vi gått och varit sugna på något Bœuf Bourguignon-artat. Ikväll blev det dags och det blev jättegott!!
Innan vi sätter i gång med själva lagningen så kan vi kolla på lite bra grejer. Här är ett asgott svart ris som vi hade till:
Vi gjorde shoppingtur till Cajsa Warg, men det finns säkert på Annat Bra Ställe™ också. En annan bra grej är sånna här fond/buljongtärningar som är JETEGODA:
En stor påse med goda kryddor inköpta i Provençe (<— OBS! Ej Bourgogne) kom också väl till pass, det går säkert bra med annan blandning av olika torkade örtkrydor också.
Ok, så här gjorde vi:
Ingredienser:
- 3 morötter
- en stor burk hela champinjoner
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl syltlökar
- provençalska örtkryddor
- 2-3 msk vetemjöl
- 2 “tärningar” grönsaksfond
- en halv flaska rödvin
- 1,5 dl vatten
- en burk blandade bönor
- en burk stora vita bönor
- Persilja
- Salt och peppar
- 2 dl awesome svart ris
Gör så här:
Skölj och sätt riset på kokning.
Skala och skiva morötterna och finhacka vitlöksklyftorna, stek i olivolja tillsammans med champinjonerna, vitlöken och syltlökarna samt lite örtkryddor i en stekpanna med höga kanter eller i en gryta. Strö över mjölet och rör om. Häll över vinet och vattnet samt tillsätt grönsaksfonden. Låt puttra i 10 minuter. Låt bönorna rinna av och häll sedan i dem i grytan, rör om och låt puttra i ca 10 minuter till. Grytan är nu färdig, garnera med hackad persilja, smaka av med salt och peppar och servera med riset.
Klart!