Veganska lussekatter

Tycka vad man vill om jul, men bullar av olika slag är gott och här kommer ett recept på veganska lussekatter:

Ingredienser:

  • 14 dl vetemjöl
  • 5 dl sojamjölk
  • 150 gram mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl socker
  • I paket jäst för söta degar
  • 0,5 tsk salt
  • 1 gram saffran

till pensling:

  • 2 msk sojamölk
  • 2 msk havregrädde
  • 1 tsk rapsolja

Jag använde en matberedare, men med lite handkraft går det att köra manuellt också.

Börja med att smälta margarinet, häll ned i en bunke och värm sojamjölken till strax över fingervarmt och häll på det också. Tillsätt mald saffran, socker, salt och jäst i degspadet och rör om. Tillsätt sedan vetemjölet och rör/knåda/kör i matberedaren till en jämn deg.

Låt degen jäsa övertäckt i en bunke i ca 30 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader och knåda degen på ett mjölat bakbord. Gör lussekatter enligt smak och tycke:

2013-12-01 15.27.33

Låt lussekatterna jäsa på plåten under en bakduk i 30 minuter till:

2013-12-01 15.40.46

När de jäst klart vispa i hop havregrädde, sojamjölk och lite rapsolja och pensla bullarna med blandningen. Grädda sedan i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Så här blir det sedan:

2013-12-01 16.55.00

 

JETEGOTT:

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *