Det Stora Veganska Pizzaosttestet

Jag har länge ätit mycket veganskt, men sedan första februari har jag gått all in och kört helveganskt. En vanlig helgmat brukar vara att göra pizza och jag har nu i det och andra sammanhang hunnit med att testa många veganska ostalternativ, primärt då i smällt form så som t.ex. här där tofutti “mozzarella style” kompletteras av Astrid och apornas pepperönikorv och jalapeños.

2014-03-01 18.51.48-1

Jag har testat sex olika sorter, som gås igenom nedan, tre kommer från Tofutti och tre från Astrid och Aporna. Tofufutti har fått in en bra fot på marknaden och i alla fall någon variant brukar finnas på minsta närköp. Astrid och Aporna är lite svårare att få tag på, de finns på specialbutiker som Goodstore och på en del storköp, i alla fall i Stockholmsområdet. Astrid och Aporna är från Malmö tror jag, så det ser kanske annorlunda ut i södra Sverige.

Ok, here goes:
tcheddar
Den här varianten av individuellt förpackade cheddarskivor är den veganost som jag sett på flest ställen, den brukar finnas här och var och jag har hittat den på min lokala närbutiki Södertälje i osthyllan.  Jag gillar den, framför allt på nachos. Smaken är lite kraftig och jag brukar mixa den med lite sojagrädde och klicka på innan jag kör in i ugnen. Helt ok, ger den en 3 på en skala från 1 till 5.

tmozzarella

Inköpt på storköp och inte riktigt lika tillgänglig som cheddarvarianten. Den här funkade bra på pizza och var helt ok, tyvärr inte så att den hängde i hop efter smältning utan blev mer av en sås. Men mild och god mozzarellakaraktär på smaken. Betyg 3 av 5.

tmozzarella2

Inköpt på storköp, endast sett en gång. Smaken var väldigt bra, jag misstänker att den består av samma ingredienser som varianten i skivor ovan. Dock funkade den bättre i ugnen och hängde i hop bättre efter gräddning. Kanongod. Betyg 4 av 5.

aoaperfektpizza

Den här är jättegod i smaken och är väl den enda av sorterna jag skulle kunna tänka mig att äta kall. Jättebra även i smält form. Bäst i test. Betyg 5 av 5.

aoaitaliensk

Den här kanske var tänkt att ätas kall, men jag gillade inte smaken så värst och den var tyvärr även osmältbar. Betyg 1 av 5.

aoamozarella

Den här var ok på Pizza, då smaken var lite meh, men inte så mycket mer. Betyg 2 av 5.

Summa summarum, Perfekt pizza från Astrid och Aporna är en klar vinnare med Tofutti mozzarella på andraplats. Jag tror även på varianter där olika sorter blandas med varandra för att kompletera varandra i smak och konsistens, men där har jag inte hunnit testa så mycket.

Hittar du bara veganostalternativ som inte smälter så bra är tipset att riva den och sedan mixa den i en mixer tillsammans med lite sojagrädde. Det brukar funka i ugnen.

Jag har även provat den här varianten av Cream cheese som jag vill lägga med som ett extra tips. Den är ok, men lite väl tråkig, i sig själv skulle jag nog ge den 2 av 5 i betyg. Dock har den en toppenkvalitet och det är att om en mixar den i lika delar tillsammans med Alpros Mild and Creamy så får en en perfekt gräddfilsvariant med lagom syra som passar att göra såser och dipp på. Utmärkt!

 

tcream            Alpro-Pouring-Yofu-750ml-Nature1_300x350

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *